Julita Gård

Julita gård ligger i hjärtat av Södermanland vid sjön Öljaren, cirka 25 km nordväst om Katrineholm. Julita gård ägs och drivs av Nordiska museet. I den bevarade miljön från förra sekelskiftet finns utställningar och evenemang för stora och små.

Här finns en vidsträckt park, trädgårdar, örtagård, vackra och välbevarade byggnader och interiörer, gårdsmejeri, brandstation, tegelbruk, väderkvarn, såg och allt annat som hörde ett storgods till. Följ med på visningar bland herrskap och tjänstefolk, till munkarnas Julita eller Stora huset och trädgården.

Fruktträdgården på Julita gård är speciell. Som ett av de första museerna i världen arbetar Nordiska museet med att bevara levande samlingar för eftervärlden.

Gården är sommartid ett populärt utflyktsmål som rymmer café, restaurang, butiker, övernattnings- och festmöjligheter, barnaktiviteter samt fina miljöer och parkytor för picknickar.
Under sommaren kan du träffa Pettson och Findus, Sven Nordqvists populära barnboksfigurer. De är en del av den breda familjeverksamheten som också innefattar skaparverkstad och lekrum. Pettsongården är uppbygd tillsammans med Nordqvist och han har även tillverkat möbler och lustiga redskap åt Pettson. Gården är utförd i skala 2:3 för att barn ska kunna känna sig som vuxna i huset. Men året runt finns det alltid ett evenemang att se framemot såsom kosläpp, äppeldagar, julmarknad och mycket mer.

Får du inte nog av Julita gård och Sörmlands vackra landskap? Förläng din vistelse med en historisk övernattning i någon av våra herrgårdsflyglar eller i vandrarhemmet som ligger på området. Ta en kvällspromenad längs den vackra munkleden och ät middag i Julita Wärdshus med utsikt över sjön Öljaren innan du glider ner under svala lakan i något av våra unika rum. Boka din vistelse på: 08-519 547 37 (vardagar 9-12) eller på bokningen.julita@nordiskamuseet.se. Välkommen att spendera natten hos oss! ... See MoreSee Less

View on Facebook

Julita Gård Julita Gård, 214
643 60 Katrineholm, Sverige

Translate »