Livet på Danbyholm

Vi som driver Danbyholm är Conny och Anita, med sönerna Oskar och Viktor. Gårdens huvudsakliga inriktning är spannmål, som vi odlar på cirka 500 hektar. Sönerna har några ridhästar, och vi har en liten men växande fårhjord. Vi hyr också ut många hus, de flesta äldre torp. Gården var långt tillbaka en adelssäte för släkten Hamilton. Men nu är det 2014, och det ska spegla på denna sida, men en och annan tillbakablick blir det också. Hoppas du har nöje av att ta del av livet på Danbyholm. Café och Gådsbutik finns.

Nu har vi nymalet mjöl i butiken. Förra gången malde vi bara vete, denna gång provade vi även att mala råg. Vi kan nu erbjuda både vete och rågmjöl i gårdsbutiken, det känns roligt.
Vetet sådde vi under hösten 2016, alltså ett så kallat höstvete. Man sår det på hösten året innan skörd. Veteskörden var mycket god och höll hög kvalitet. Vilket resulterade i att vårt vetemjöl har en proteinhalt på hela 14,2%. Det är högre än de flesta specialmjölen man kan köpa i butikerna. Ett högt proteintal i mjölet gör att degen jäser väldigt fint.
Råg är en gammal spannmålssort som få odlar idag. Den kan vara lite svår att lyckas med, men vi bestämde oss för att prova. Och vi lyckades bra. Mjölet ger ett bröd som blir lite mörkare, och det sägs vara nyttigt. När man bakar med rågmjöl blandas det oftast ut med vetemjöl, så det blir en mix av båda sorterna. Conny provade att baka på rågmjölet i veckan och resultatet blev väldigt gott.
Imorgon finns båda mjölsorterna i butiken, självklar finns det även mycket annat. Vi har öppet 11-15 imorgon Lördag.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Livet på Danbyholm Danbyholm
640 20 Björkvik

1/3 påskägg färdigmålade i city! 😍

Detta ägg kan du se på Köpmangatan vid Violen och det är målat av Hampus och Filip från Duveholms gymnasiesärskola 👏🏻

Imorgon klockan 10.00 målas de två sista påskäggen. Välkommen att se på när konst skapas 🎨 (Ägget på Stortorget målas av Henrietta Kozica och på Drottninggatan målar Jeiia Westdahl)
... See MoreSee Less

View on Facebook
Translate »